Německo je nejseverněji položenou vinařskou oblastí v Evropě, a právě pro své specifické geologické a klimatické podmínky jsou zde pěstovány odrůdy hroznů, které jsou určené převážně pro výrobu bílých vín. Díky chladnému podnebí jsou německá vína velmi lehká, jemná s charakteristickou ovocnou chutí a nižším obsahem alkoholu.

Historie německých vín

Německé vinařství to rozhodně nemělo jednoduché. První zmínky o pěstování vinné révy sahají sice až do starověku (Keltové, Etruskové), ale pak se na něj doslova valila jedna katastrofa za druhou. Skutečný základ vinohradnictví položili před dvěma tisíciletími staří Římané, ale už v pátém století nastal zlom. Severní část Galie osídlily germánské kmeny a vinice nechávají ladem. Vinná réva se opět začíná vysazovat až o dvě století později, kdy se výroby vína ujímají především kláštery a kvalita vína se zvyšuje. Vinou válečných dob opět vinařství upadá. Jeho obnova nastává až v 19. století, kdy jsou v Porýní a na Mosele vysazeny odrůdy Ryzlink a Sylván. Přichází další katastrofa v podobě révokazu. Dalšímu rozvoji zabránily světové války. Rozvoj německého vinařství tedy dostal dostatečný prostor až po druhé světové válce.

Základní typy německých vín

Typické odrůdy pro německé vinařské oblasti jsou dvě. Ryzlink rýnský (až 60% celosvětové výsadby) a Müller-Thurgau. Výroba německých vín podléhá přísným vinařským zákonům. Ten rozděluje vinařské oblasti s ohledem na minimální cukernatost moštů pro výrobu konkrétních druhů vín. Produkce vína je tedy rozdělena na oblasti pro selská vína, stolní vína a značková vína.

Jak vybrat nejlepší německá vína

Nejlepší Ryzlink rýnský k nám přichází z oblasti Falcka, kde hrozny dozrávají pomalu, a to jim dodává ty pravé vlastnosti. Hrozny ryzlinku jsou velice náročné také na umístění vinice. Ve zmíněné oblasti mají ty nejlepší podmínky. Typický Ryzlink zde má světle žlutou až zelenožlutou barvu. Vůní připomíná jablka a broskve. V lehce ovocné chuti najdete svěží kyselinku.

Základní pravidla pro výběr vína

Pití vína většinou doprovází konzumace jídla. Proto by mělo být víno vybráno s ohledem na podávané menu. Zde platí jednoduché pravidlo. Bílé víno se podává k drůbeži, rybám a většině sýrů. Červené víno patří k červenému masu. Špatná kombinace může zapříčinit to, že jídlo bude nad vínem dominovat nebo naopak. Prostě si nevychutnáte naplno ani jídlo, ani víno.  

Značky německých vín

Jak bylo řečeno, výroba německých vín podléhá přísným požadavkům. To platí pochopitelně také v označování lahví. Pokud se chcete v této oblasti dobře orientovat, pak se na etiketě zaměřte na Oechsle stupnici (OE), která je úředně schváleným značením německých vín. 

Classic  

Kvalitní suchá vína, vyráběná z odrůd typických pro konkrétní regiony. 

Selection 

Suchá vína z nejlepších německých vinic. 

Erstes Gewächt 

Nejkvalitnější vína z regionu Rheingau. Pocházejí od 199 předních německých vinařů, kteří jsou sdruženi pod označením VDP. 

Riesling-Hochgewächs 

Na tato vína jsou kladena nejpřísnější kritéria a tím pádem se jedná o nejlepší víno dané odrůdy.

 Liebfraumilch 

Historické oficiální označení vín ze čtyř regionů v okolí Rýna.

Jak vybrat víno podle chuti

Základní rozdělení vína je podle toho, jak velký má obsah kyselinky. 

  • Suché víno – znalci jsou suchá vína považována za takzvaná „čistá“. Obsah cukru nepřesahuje 4 g/l. 
  • Polosuché víno – tolerance obsahu cukru je dána rozmezím 4–12 g/l. 
  • Polosladké víno – v tomto případě se obsah cukru musí vejít do rozmezí 12–45 g/l. 
  • Sladké víno – vybrat kvalitní sladké víno je někdy trochu oříšek. Vysokou cukernatost najdete u dražších nebo speciálních vín. Pokud se jedná o levné sladké víno, pak může být uměle doslazeno a ráno vás čeká bolehlav.  

Jak vybrat víno podle ceny

Najít kvalitní, a přitom cenově přijatelné víno, není vůbec složité. Velkým pomocníkem může být internet, kde si najdete recenze, ze kterých se dozvíte mnoho zajímavého. Některé vinotéky víno zbytečně předražují. Přitom skutečně kvalitní víno lze pořídit už za 200,- Kč.

Jak vybrat víno podle regionu

Rheingau 

Ryzlink z této vinařské oblasti se vyznačuje plností, pevnou kyselinkou, vysokým extraktem a lehkou ovocnou chutí.  

Mosel

Ryzlinky nejsou tak mohutné jako z Rheingau, zato jsou svěží, elegantní a více bylinkové.

Závěr

Ryzlink rýnský je mnoha vinaři považován za krále bílých vín. V jeho chuti se dá rozpoznat, ze které oblasti pochází. Zaujme vás svěží kyselinka i medovost. Víno má také dobrý potenciál k dlouhé archivaci.

Růžena Hlavsová